Katsayı ama nasıl?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Mart 2010 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, 'toplama sistemi' formülünden de vazgeçti, katsayı konusunda kafalar karıştı. Yeni oluşturulan komisyon 17 Mart'a kadar alternatifleri sunacak. Katsayıda, eski sisteme yakın 'kabul edilebilir' formül aranıyor

DANIŞTAY'IN YÖK'ün katsayı kararını iki kere durdurmasının ardından YÖK'te kafalar karışık. Önceki gün Genel Kurul toplantısında yeni bir komisyon kuran YÖK, yeni formülünü arıyor. Ancak YÖK yeni bir dava ile karşılaşmamak için işi sıkı tutu yor.

Katsayı makasının daraltılmasına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durduran Danıştay'ın, bu karara yapılan itirazı da reddetmesi, YÖK'ü yeni formül arayışlarına soktu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 15 gün önce Gaziantep'te yeni formülü açıklamıştı. Ancak 'toplama sistemi' adı verilen formül de yasaya takıldı. Özcan, 'Bu sistemi unutun' derken Genel Kurul'da uzmanlar ve akademisyenlerden yeni komisyon oluşturuldu. Komisyon alternatiflerini 17 Mart'ta sunacak.

'MAKUL' FORMÜL

Tüm formül söylentilerine rağmen YÖK'ün önünde fazla alternatif bulunmuyor. Danıştay'ın gerekçeli kararını da inceleyen YÖK, katsayıda eski sisteme yakın bir modele geçecek. Komisyon, eski sistemdeki 0.3-0.8 gibi formüle dönüşü savunmasa da bu sisteme yakın bir model belirleyecek. Danıştay'ın binde 2'lik farkı sembolik bulması üzerine komisyonun yüzdelik yani 0.2-0.3, 0.4-0.5 gibi formüller üzerinde duracağı belirtildi. '0.15-0.10' gibi binde 2'lik farkı, binde 5'e çıkaran formüller üzerinde de durulacağı öğrenildi. Komisyonun 'Makul, kabul edilebilir bir değer' prensibi ile çalıştığı da belirtildi. Danıştay'ın ilk bin öğrenciye eşit katsayı uygulanacağına ilişkin YÖK'ün kararının da yürütmesini durdurması üzerine YÖK bu uygulamadan da vazgeçti.

KAOS UYARISI

Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Turgay Polat ise '17-18 yıldır bu işin içerisindeyim. Artık ben bile bir şey düşünemez noktaya geldim. Eğer 'yaptım oldu' denirse bu işin sonu kaos olur' dedi. YÖK'ün birçok hocayı acilen toplaması gerektiğini ifade eden Polat 'Danıştay'ın ilk kararında tepki karara idi. Ama öğrenci tepkileri şimdi YÖK'e. Her türlü dünya görüşünü çağırıp dinlesinler, Danıştay ile görüşsünler. Sınava 20 gün kaldı' diye konuştu. Z. Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber